afb.

Kasteel Beeckendael

architect: Kees Kaan
locatie: Haverleij, Beeckendael

Kees Kaan, die samen met compagnon Felix Claus het toonaangevende architectenbureau Claus en Kaan Architecten leidt, is de architect van Kasteel Beeckendael. Belangrijk bij het ontwerp van een gebouw vindt hij vooral dat het goed past in het geheel van de omgeving. Om een unieke woonbeleving te creëren, ontwikkelde hij het concept: buiten wordt binnen. Daarom zijn alle woningen aan de landschapszijde voorzien van veel glas zodat er maximaal zicht is op de omringende natuur. Het landschap kan vanuit het kasteel volledig ervaren worden. Het bevindt zich slechts één stap verwijderd van uw luie stoel. Oftewel: “Het landschap hangt niet langer in een lijst aan de muur maar is nu werkelijkheid, ingelijst door het kozijn. Hoe bijzonder die groene ruimte is, laat zich moeilijk uitleggen, dat moet je ervaren.”

Omgedraaid kasteel

Bij het ontwerp van Beeckendael heeft Kaan zich niet alleen laten inspireren door de vroegere Incatempels en authentieke zandkastelen. Ook het Castello Sforzesco in Milaan stond model. “Maar ik heb de metafoor van het kasteel binnenstebuiten gekeerd. Een kasteel is van oudsher immers een verdedigingswerk met een gesloten buitenkant. Bij Beeckendael heb ik de buitenkant juist heel open gemaakt om het landschap in de woning te laten komen. De binnenzijde is gesloten en steniger, eigenlijk een soort veilige kasteelkamer. Daar krijg je het echte kasteelgevoel. Door de grote kasteeldeuren op de binnenplaats wordt dat gevoel versterkt.”

Architectonische route

In Kasteel Beeckendael heeft Kaan veel aandacht besteed aan de opeenvolging van binnen- en buitenruimtes. Hij creëerde een architectonische route die u aflegt op weg naar uw woning: u begint tussen de bomen. Rijdend over een bochtige laan verschijnt het imposante kasteel tussen het groen.. U vervolgt uw weg over de oprijlaan en via de grote kasteelpoort bereikt u de esplanade, de binnenplaats van het kasteel waar een intieme sfeer van geborgenheid heerst en het kasteelgevoel tot leven komt. Daarna vervolgt u uw weg naar een van de binnenhoven waaraan de entrees van de woningen liggen. Als u ten slotte uw woning betreedt, staat u daar weer via de grote raampartijen oog in oog met het omringende groene landschap.
Haverleij B.V., een samenwerkingsverband van gemeente 's-Hertogenbosch, Heijmans Vastgoed en Bouwfonds
Artikelen
2008

Redactie

Kasteel als sculptuur van zand
Stadsblad woensdag 25 juni 2008
 
2010

Angela van den Dungen

Leven in 'een grote tuin waar je niets aan hoeft te doen'
Brabants Dagblad dinsdag 9 november 2010